Statusbesiktning

Känner du dig osäker på skicket i ditt nuvarande badrum? Med en statusbesiktning får du en grundlig genomgång av alla kritiska delar i badrummet. Vi identifierar eventuella fel, brister och riskområden som kan leda till framtida problem och skador. Efter besiktningen får du tydliga åtgärdsförslag, expertvägledning och möjlighet att diskutera med vår erfarna besiktningsman. Besiktningsutlåtandet kan användas som underlag till försäkringsbolag eller som reklamationsunderlag till entreprenör och säljare av bostad.

Vad innebär en statusbesiktning av badrum?

En statusbesiktning är en teknisk genomgång av ett befintligt badrum med syftet att bedöma dess skick och kontrollera att det är fackmässigt utfört. Besiktningen omfattar bland annat granskning av golvbrunn, golvlutning, tätskikt (t.ex. plastmatta), VVS- och elinstallationer samt schakt. Dessutom utförs en fuktindikationsmätning för att identifiera eventuella fuktskador – något som ofta efterfrågas av försäkringsbolag vid skador eller misstanke om fel.

Besiktningen utförs av en godkänd besiktningsman med våtrumskompetens och tar cirka 60–90 minuter. Du får ett skriftligt utlåtande inom 8 timmar efter besiktningen samt en genomgång av resultatet. Tjänsten passar dig som vill kontrollera badrummets skick inför exempelvis försäljning, försäkringsärende eller som en del av underhållsplanering.

Statusbesiktning av badrum

Vad som ingår i statusbesiktningen

Vi analyserar varje del av ditt befintliga badrum, för att säkerställa om det är fackmässigt byggt samt fastställa dess befintliga skick. Samtliga statusbesiktningar inkluderar fuktindikationsmätning, kontroll av golvbrunn, golvlutning, schakt, VVS-installationer, elinstallationer. Nedan går vi igenom vad vi bland annat kontrollerar samt vilka centrala områden vi fokuserar på.

Golvbrunn

Fuktskador uppstår oftast kring golvbrunnen vilket gör den till en kritisk punkt i badrumsrenoveringen. Vanliga fel inkluderar tätskiktet anslutning mot golvbrunnen och installation av golvbrunn. 
 
Vi kontrollerar:
1. Att golvbrunnen är fackmässigt monterad
2. Att golvbrunnen är typgodkänd
3. Tätskiktets anslutning till golvbrunnen och tillhörande klämning
4. Vattenlås och utloppshus 
5. Att golvbrunnen har tillräckligt med kapacitet för vattenflödet 

 

Golvlutning

Ett ut av dem vanligaste felen vid en badrumsrenovering är golvlutningen. Golvlutning ska utformas så att vatten avleds till golvbrunnen. Bakfall är vanligt förekommande fel och ger upphov till risk för fuktskador. 
 
Vi kontrollerar:
1. Att golvlutningen uppfyller Boverkets Byggregler och branschregler 
2. Att det inte förekommer några bakfall på golvet 
3. Att golvlutningen är utförd enligt BBV/GBR riktlinjer för färdigt utförande
4. Att otillåtna svackor eller buktigheter inte förekommer på golvet 
5. Att avställningsytor lutar mot rummet

VVS-Installationer

Tappvattenledningar och spillvattenledningar är kritiska delar under en badrumsrenovering. Felaktigt utförande eller ett ögonblick av oaktsamhet kan skapa förödande konsekvenser både för beställaren och entreprenören. 
 
Vi kontrollerar:
1. Att okulärt inspekterbara vattenledningar har utförts fackmässigt
2. Att okulärt inspekterbara avloppsledningar har utförts fackmässigt
3. Att VVS-armaturer har installerats fackmässigt
4. Att avsättningar på tapp-och avloppsledningar är placerade på korrekt avstånd från vägg/golv
5. Att ventilation fungerar

Plastmatta

En plastmatta i våtrum fungerar både som yt-och tätskikt. Vad som kan förväntas av utförandet regleras såväl i AMA Hus som i GVK branschregler. Att yt-och tätskikt är fackmässigt monterade är centralt och kan i värsta fall ge upphov till skador. 
 
Vi kontrollerar:
1. Täthetskontroll genom provtryckning av plastmatta i samtliga skarvar
2. Att tätskikt är monterat enligt tillverkarens anvisningar
3. Tätskiktets anslutning mot genomföringar och rörgenomföringar
4. Tätskiktets anslutning till golvbrunnen 
5. Placering av fogar på plastmatta 

Elinstallationer

I bad-och duschrum är risken för elolyckor extra stor eftersom det är en fuktig miljö. Alla elektriska produkter som används i badrummet ska vara anpassade för att klara av den fukt som området kräver. 
 
Vi kontrollerar:
1. Att uttag och strömbrytare har rätt IP klass för området 
2. Att uttag och strömbrytare är placerade i avsedda områden 
3. Att apparater som exempelvis tvättmaskin och handdukstorkar är fackmässigt installerade och inom rätt område 
4. Att jordfelsbrytare har installerats 
5. Att elentreprenören har fullgjort sina egenkontroller enligt företagets egenkontrollprogram

Fuktindikationsmätningar
Vi genomför fuktindikationsmätningar och fastställer eventuella fuktskador. Underlaget efterfrågas ofta av försäkringsbolag vid misstanke om fuktskada. 

Vi kvalitetssäkrar ditt badrum med statusbesiktning

Vår tjänst statusbesiktning säkerställer att du får en grundlig genomgång av ditt badrum. På detta sätt får du ett ordentligt underlag på badrummets status.

På Våtrumsbesiktningar lägger vi stor heder i att leverera noggranna och grundläggande besiktningar. Därför ingår alltid detta i våra besiktningar:

Vad kostar en statusbesiktning?

Med en statusbesiktning får du en grundläggande besiktning av ditt badrums nuvarande status. Perfekt om du är osäker på ditt nuvarande badrums skick.

Statusbesiktning badrum
5.900 SEK

I priset inkluderas kontroll av: Golvbrunn, Golvlutning, Plastmatta, VVS-Installationer, Elinstallationer och Fuktindikationsmätningar.

Vi kvalitetssäkrar ditt våtrum

Vårt uppdrag att säkerställa kvaliteten och tryggheten i ditt våtrum.